pondelok 18. marca 2024

Už ste sa niekedy zamysleli, ako sme ako ľudstvo začali čistiť chemickými látkami?

 To, že dnes používame širokú škálu chemických prostriedkov na čistenie v domácnostiach i vo verejných priestoroch, má svoje korene v histórii a evolúcii našich čistiacich návykov. Ale poďme k veci.

celý článok: https://www.topservis-bratislava.sk/viete-ako-sa-ludstvo-dostalo-k-cisteniu-chemickymi-latkami/

Na začiatku to bolo všetko iné. Predstavte si staroveké civilizácie, ktoré nemali k dispozícii dnešné chemické zázraky. Napriek tomu museli nájsť spôsoby, ako udržať svoje oblečenie a domovy v čistote. A toto úsilie o čistotu viedlo k objavom, ktoré formovali naše dnešné metódy čistenia.


Najväčším impulzom k vývoju čistiacich metód bola potreba ošetrovať vlnené oblečenie. Starovekí Rimania, ktorí nosili tuniky a tógy z vlny, zistili, že na čistenie tejto látky je najlepšie použiť mierne zásaditý roztok amoniaku, ktorý získavali spracovávaním ľudského moču. Áno, čítate správne. To bol ich spôsob, ako udržali svoje oblečenie pomerne čisté bez použitia dnešných chemických prostriedkov.

Ale ako to už býva, vývoj nezastavil a od amoniaku sme sa dostali až k terpentínu. Tento materiál, získavaný z miazgy ihličnatých stromov, bol revolučný v boji proti mastnotám, s ktorými bežná voda nevedela zatočiť. Príbeh, ako Husar náhodou objavil čistiacu moc terpentínu, keď na seba prevrátil lampu, symbolizuje náhodné objavy, ktoré nás posunuli ďalej.

vyberajte tie správne prostriedky: https://www.topservis-pezinok.sk/vyberajte-tie-spravne-cistiace-prostriedky/

A tak sme pokračovali v objavovaní a vylepšovaní, od terpentínu k používaniu chlórovaných rozpúšťadiel ako perchlóretylén, až po súčasnosť, keď čoraz viac dbáme na ekologické a zdravie neškodné alternatívy.

Topservis Bratislava rozumie potrebám a obavám svojich zákazníkov. Vieme, že chcete pre svoj domov to najlepšie – čistotu, ktorá neohrozí vaše zdravie ani životné prostredie. Preto používame len ekologické čistiace prostriedky bez chlóru, formaldehydov a fosfátov. Obráťte sa na nás a už nemusíte mať obavy, či bude váš domov čistý a bezpečný. Spoznajte chemické látky, ktoré sú používané čistiacich prostriedkoch.

Máte záujem dozvedieť sa viac alebo potrebujete naše služby? Dajte nám vedieť v komentároch alebo nás kontaktujte priamo. Spoločne môžeme urobiť váš domov ešte lepším miestom na život.  

viac o našom upratovaní v BA: https://topservis-bratislava.sk/upratovanie-bratislava/
ak by Vás zaujímalo tepovanie sedačiek: https://topservis-bratislava.sk/tepovanie-sedaciek-bratislava/
tepovanie v Stupave: https://www.topservis.sk/tepovanie-stupava/




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára