streda 20. marca 2024

Čistenie kamenných podláh: Ako na to, aby vydržali večne?

Mnohí z nás si myslia, že kamenné podlahy sú bez údržbové a ušetria nám čas aj peniaze. Ale pozor! Starostlivosť o tento typ podlahy by ste nemali podceniť. Aj skúsené čistiace spoločnosti niekedy tápajú, pretože každý materiál si vyžaduje iný prístup. Musíte vedieť, aké čistidlo použiť, ako odstrániť rôzne druhy nečistôt a ako povrch správne ošetriť. Inak sa môže stať, že jedným nesprávnym krokom svoju dlažbu natrvalo poškodíte.


celý článok: https://www.topservis-bratislava.sk/aj-dlazky-z-naturalneho-a-umeleho-kamena-potrebuju-osetrenie/



Žiaľ, často sa stretávame s tým, že ľudia berú údržbu kamenných podláh na ľahkú váhu. Myslia si, že keď si dajú kamennú dlažbu, už sa o ňu nebudú musieť starať. Opak je však pravdou. Správne vyčistená a ošetrená dlažba bude vyzerať skvele prakticky večne. Prebudenie býva nepríjemné, najmä pre tých, ktorí investovali do drahých podláh a vzápätí ich znehodnotili. Našťastie, čoraz viac ľudí si uvedomuje dôležitosť pravidelnej údržby a zverujú ju do rúk profesionálov.

Ako teda na to?

  1. Hneď po položení dlažby odstráňte zvyšky spárovacej hmoty a vápenaté usadeniny. Buďte opatrní, netrpezlivosť sa nevypláca. Ak sa vám nedarí nečistoty odstrániť, nesiahajte hneď po agresívnych čistidlách, mohli by ste podlahu nenávratne zničiť.

  2. Pri bežnej údržbe zohľadnite povrchovú úpravu dlažby. Na impregnované povrchy používajte konzervant, na vysoko lesklé zase čističe s neutrálnym pH. V prípade pochybností sa obráťte na odborníkov alebo priamo na výrobcu či predajcu.

  3. Impregnácia po čistení je kľúčová. Ak svoju dlažbu ešte dobre nepoznáte, vyskúšajte prípravok najskôr na skrytom mieste. Nezabúdajte, že na úspešnosť ošetrenia vplýva aj podlahové kúrenie.

  4. Venujte zvýšenú pozornosť najviac namáhaným miestam, ako sú vychytané chodníčky či okolie stoličiek.

  5. Pri umývaní a ošetrovaní postupujte jemne, ale dôkladne. V prípade neistoty ohľadom vhodných prostriedkov sa poraďte s profesionálmi.

Starostlivosť o kamenné podlahy nie je raketová veda, ale vyžaduje si správny prístup a trochu trpezlivosti. Ak si neviete rady, nebojte sa požiadať o pomoc skúsenejších. Predídete tak zbytočným chybám a vaša dlažba vám bude robiť radosť ešte veľa rokov.

A čo vy, ako sa staráte o svoje kamenné podlahy?




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára