streda 3. apríla 2024

🪙 Poznáte správny spôsob čistenia starých mincí? 🧼

 🪙 Kvalita víťazí nad kvantitou. Toto príslovie platí pre numizmatikov stonásobne. Pre neznalého človeka môže stará ošumelá minca pripadať ako odpad, no zberateľ ju ohodnotí presne opačne. 💸Často krát starú špinavú mincu zberatelia ocenia vyššie ako novo-vyrazenú mincu z čistého zlata. A tu spozorujete ten paradox - ak by ste tú mincu vyčistili, jej hodnotu neskutočne zničíte. 📜Napriek tomu veľa z nás starú mincu aj vyčistí, v presvedčení, že ju vylepšia. Musíme si najskôr povedať, v ktorých prípadoch robíme správne a kedy si takúto mincu len zničíme. Všetko sa dočítate v našom článku o čistení starých mincí.


Nespočet mincí sme takto počas novodobej histórie úplne zničili v presvedčení zvýšenia ich hodnoty. Keď náhodou niekto objavil prastarú mincu a v dobrej viere ju neodborným spôsobom vyčistil, definitívne ju zničil. Počas histórie ľudstva ľudia razili mince z najrôznejších materiálov a tieto materiály v priebehu času oxidovali a získavali patinu. Ak čas prirodzene na minci vytvorí patinu, musíme si ju vážiť ako najcennejšiu súčasť mince.


Náš Google profil: https://g.page/r/CUaJ-QXBOBDfEBM/review



Neodstraňujte patinu 


 V prípade, že ju odstránime, mincu úplne zničíme. ⛔V žiadnom prípade nesmiete patinu považovať za znečistenie. Preto ak by ste náhodou dostali takúto mincu do rúk, jedine ako môžete správne mincu čistiť je, že ju opláchnete pod vlažnou vodou🚿, nanajvýš pretriete šetrným mydlom.🧼


Buďte opatrní za každých okolností. To najhoršie čo môžete spraviť je, ak použijete agresívne čistiace prostriedky založené na chlóre či iných chemikáliách.🧪 Rovnako devastujúci účinok dosiahnete na patinu použitím drôtenky, abrazívnych prostriedkov či čistiacej gumy. 👨‍🏫V každom prípade najskôr zistite hodnotu a vzácnosť danej mince. Inak sa môžete nepríjemne sklamať, ak by ste znehodnotili naozaj vzácnu mincu.


💸Neprimeraným prístupom k údržbe môžete spraviť z mince v hodnote niekoľkých stoviek eur úplne bezcenný pliešok. Nikdy nešpekulujte na obnovenie starej patiny umelo pomocou prostriedkov na tvorbu patiny. Umelo vytvorenú patinu každý ľahko odhalí a aj priemerne znalý človek ju dokáže rozpoznať. Takto vytvorená patina danej minci na hodnote nič nepridá.


Medené a bronzové mince


📜Historicky najbežnejšie mince s patinou sú vyrobené z medi alebo bronzu. Niektoré patiny na minciach sú pórovité a pekne vyfarbené do hnedo-červena - na takúto mincu dávajte pozor. Túto patinu hodnotíme aj na novo-vyrazených minciach. Nikdy nezabúdajte na ošetrovanie mincí, na ktorých oxidácia veľmi ľahko vytvára povlak, ako je hliník, železo a zinok. Tieto kovy zároveň vyžadujú skúsenosti a profesionálny prístup znalca.👨‍🏫


🪙 Na druhú stranu, medzi najľahšie čistiteľné mince radíme medi-niklovú, ako sme mali socialistické dvojkoruny, trojkoruny a päť-koruny.🧼  Na tieto mince vynikajúco použijeme kyselinu citrónovú. Vždy čistite každú mincu osobitne. Po niekoľkohodinovom namočení mince v roztoku kyseliny citrónovej mincu vytiahnite, pretrite jemnou handričkou a v prípade nutnosti znova namočte. Mincu namáčajte vždy do čistého roztoku a opakujte proces, až kým nie je minca super vyčistená.🚿 


Ak by ste mali záujem aj o iné čistiace a upratovacie služby, neváhajte nás kontaktovať ako profesionálov s dlhoročnými skúsenosťami. Radi vám poradíme a pomôžeme s údržbou vašich cenných mincí i ďalších zberateľských predmetov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára